Monika Rafałowska
Mgr dietetyk

Na co dzień pracuje jako dietetyk kliniczny w Klinicznym Centrum Kardiologii Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego w Gdańsku, gdzie zajmuje się leczeniem żywieniowym i edukacją żywieniową pacjentów.
Absolwentka Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, kierunku dietetyka. W 2018 roku ukończyła studia podyplomowe na kierunku Żywienie kliniczne i opieka metaboliczna na Medycznym Centrum Kształcenia Podyplomowego przy Uniwersytecie Jagiellońskim. Obecnie realizuje studia doktoranckie na Wydziale Lekarskim Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Zakres jej zainteresowań naukowych obejmuje w szczególności stan odżywienia i leczenie żywieniowe pacjentów z niewydolnością serca i po przeszczepieniu serca.
Specjalizuje się w postępowaniu dietetycznym i żywieniowym wspieraniu leczenia pacjentów z chorobami układu sercowo-naczyniowego. W pracy z pacjentem stawia na edukację i stopniowe wprowadzanie zmian w oparciu o zasady racjonalnego żywienia. Pozwala to na osiągnięcie trwałych efektów dietoterapii i kształtuje prawidłowe nawyki żywieniowe bez konieczności stosowania restrykcyjnych diet.
W wolnych chwilach zajmuje się techniką decoupage.